Friday, 22 June 2012

WAJAH DAN HATI YANG CANTIK* Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5x sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan oleh tuala & sebagainya, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, solat,berzikir, dan berdoa.

* Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah 'olah raga'. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita menggerakkan seluruh tubuh.Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan zikir dan doa.

* Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman..tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).

* Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong, atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takabur.

* Agar tubuh langsing, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

* Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Ya Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU,dan berilah aku manisnya berzikir mengingati-MU. Berilah aku kekuatan untuk menunaikan syukur kepada-MU,dengan kemuliaan-MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat.

No comments:

Post a Comment